Doar o treime din consumatori iau in considerare in mod regulat, in deciziile lor de cumparare, conceptul de sustenabilitate. Aceasta este concluzia studiului global “From Marketing to Mattering” realizat recent de Accenture si Havas Media si citat de sustainablebrands.com.
Studiul evidentiaza discrepanta dintre asteptarile companiilor si cele ale consumatorilor in materie de produse si servicii sustenabile si a fost realizat pe un esantion de 30.000 de consumatori din 20 de tari. Mai mult, un alt studiu despre sustenabilitate realizat anul trecut tot de Accenture in randul directorilor generali, doua treimi dintre acestia au admis ca afacerile nu fac suficient de multe lucruri pentru a aborda provocarile legate de sustenabilitate. Proportia este similara cu cei 73% dintre consumatorii intervievati in studiul din acest an, care considera ca mediul de afaceri nu isi atinge obiectivul de a avea grija de planeta si societate.
Desi directorii generali vad asumarea unui angajament fata de consumatorii lor ca fiind singurul si cel mai important factor care ii motiveaza sa accelereze dezvoltarea in directia sustenabilitatii, de cele mai multe ori acestia nu se sincronizeaza cu ceea ce ii motiveaza pe consumatori sa ia decizii de cumparare responsabile. In timp ce 81% dintre CEO cred ca reputatia companiei lor in ceea ce priveste sustenabilitatea este importanta pentru consumatori, studiul din acest an arata ca mai putin de un sfert (23%) dintre consumatori au afirmat ca sunt in mod regulat in cautare de informatii despre performantele in domeniul sustenabilitatii inregistrare de brandurile pe care le cumpara. In plus, 32% dintre consumatori au afirmat ca “des” sau “intotdeauna” includ sustenabilitatea in deciziile lor de cumparare.
Pentru a se implica mai eficient in relatia cu consumatorii, din studiul Accenture din acest an rezulta ca organizatiile ar trebui sa ia o serie de masuri, printre care:
- Sa promoveze un angajament de respectare a principiilor de onestitate si transparenta a tuturor operatiunilor companiei. Increderea este cruciala: coruptia este vazuta ca principala provocare a statelor, inaintea crearii de noi locuri de munca si a cresterii economice, si totodata una dintre primele cinci cele mai importante provocari ale mediului de afaceri. Companiile trebuie sa fie in masura sa-si mentina comportamentul responsabil fata de consumatori, mai ales ca in prezent acestia au un acces mult mai mare la informatii care ii ajuta sa scoata la iveala un comportament ne-etic al acestora.
- Sa satisfaca asteptarile consumatorilor legate de practici responsabile de business si in paralel sa ofere imbunatatiri tangibile pentru viata acestora. Acest lucru se manifesta in special pe pietele mature unde consumatorii considera din ce in ce mai mult angajamentul corporatist pentru sustenabilitate ca pe un dat.
- Sa schimbe directia de comunicare cu clientii, de la concentrarea pe performantele in domeniul sustenabilitatii la o demonstrare mai clara a scopului si relevantei activitatii lor fata de societate si mediu. Aceasta particularitate este relevanta in special pe pietele emergente unde companiile sunt vazute ca jucand un rol major in imbunatatirea conditiilor de sanatate, educatie, etc. (A.D.).